Domännamn

Domännamn, vad är det, hur skaffar man det och hur fungerar det? Detta skall vi gå igenom och försöka förklara i den här artikeln. 

Enkelt uttryckt är domännamn det namn som du vill att folk skall skriva för att hitta till ditt företags webbsida på internet. Låt oss säga att du har ett företag som heter ”Bageri1”, då vill du troligtvis att företagets webbsida också skall heta ”bageri1”. Det är egentligen det hela, fast så enkelt är det naturligtvis inte så vi får gräva oss lite djupare.

Ett domännamn består av flera delar, maximalt 127 stycken separerade av punkter. I vårt exempel har vi först subdomänen bageri1, sedan, efter en punkt, följer toppdomänen, till exempel se och sökvägen till sidan blir bageri1.se (egentligen www.http://bageri1.se, men i dagens webbläsare räcker det med att skriva bageri.se så kommer webbläsaren att leda oss direkt till sidan, eller till vår valda sökmotors rersultat för det vi söker).

I Sverige är de vanligaste toppdomänerna se, nu, com och eu. men det finns tusentals olika toppdomäner. Om du vill vara säker på att din konkurrent Elaka Bagaren inte skall stjäla dina internetkunder ser du till att få äganderätten till samtliga de vanligaste domänerna bageri1.se, bageri1.nu, bageri1.com och bageri1.eu, samt till alla domännamn som liknar ditt domännamn, till exempel bageriet.com, bager1.se och så vidare.

Hur skaffar man sig ett domännamn och vad kostar det 

Det är enkelt att skaffa sig ett domännamn. De flesta webbhotell säljer även toppdomäner. Det finns även fristående operatörer som endast säljer toppdomäner. Gå till webbsidan för någon av dessa och se vilka toppdomäner de erbjuder. Hittar du den du vill ha, klickar du på den och skriver in din önskade subdomän, i vårt exempel bageri1 och klicka på sök. Du kommer snabbt att få besked om domännamnet är ledigt eller ej.

Observera att om du köper ditt domännamn av ett webbhotell innebär det inte att du behöver ha din webbsida på just det webbhotellet. Du kommer att få en fråga om till vilken webbaddress domän-namnet skall kopplas, det vill säga sökvägen till din plats på en server.

Kostnaden för en toppdomän varierar. Normalt är världens mest förekommande toppdomän, com dyrast. Årsavgiften för ett domännamn varierar, men brukar sällan överstiga 300 – 400 kronor. Var noga med att betala i tid. En förlorad toppdomän kan vara både svår, dyr och ta lång tid att återfå.

Hur fungerar det rent datatekniskt

En dator ”förstår” inte språk, enbart ettor och nollor. Därför är den uppbyggd för att kunna tolka information efter ett binärt talsystem där, för att ge två exempel, 0, 1, 2, 3 motsvaras av 0000, 0001, 0010, 0011 … och a, b, c motsvaras av 1001, 1010, 1011 …

Internet Society, ISOC, har under sig en organisation som heter Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICAAN. De omvandlar ditt företagets internetadress till en unik IP-adress bestående av ettor och nollor. Det är den här IP-adressen som datorn ”läser” när det på skärmen till exempel står bageri1.se.