Gratis webbhotell

Gratis webbhotell, finns det? Hur fungerar de?  Är det värt det? Fördelar? Nackdelar?

Det är vad vi skall försöka reda ut i den här artikeln. Låt oss börja med att konstatera att det är få saker här i världen som är gratis och detta gäller i synnerhet på internet. På ett eller annat sätt får vi betala. kanske inte i reda pengar, men på något sätt. Sedan är det upp till oss själva om vi kan tänka oss att acceptera den ”kostnaden” eller inte. Men låt oss ta det från början. Finns det gratis webbhotell?

Gratis webbhotell. finns det

Ja, det gör det, låt oss ta ett exempel från den svenska marknaden, Simpel Site (det är ett danskt företag, SimpleSite Ap S, som ligger bakom).. Deras affärsidé följer i stort sett alla andra gratis webbhotells upplägg.

Du får börja med att välja namn på  din sida, bakgrundsbild och så vidare.

Fördelar: snabbt och enkelt.

Nackdelar: Du begränsar ditt urval till vad leverantören har att erjuda, dels i form av domännamn, dels i form av bakgrunddsutseende..

Därefter måste du acceptera företagets ”Regler och villkor för användning”. Där framgår att gratissidan är ”Basic”, det vill säga att den är minimal vad det gäller möjliga funktioner och kapacitet, till exempel i antalet samtida besökare av sidan och upp-/nerladdningstid (generellt uttalande). Dessutom måste du, även om webbhotellet är ”gratis”, lämna uppgifter om ditt bankkort och godkänna att företaget drar kosnader från ditt konto om du inte inom en månad har begärt att företaget inte skall dra pengar från ditt konto, så kallad ”opt out”. 

Avsikte med detta är uppenbar. Företaget hoppas att du skall glömma att begägra att du inte vill bli betalande användare i tid och på så sättt vill de skapa sig en möjlighet att tjäna pengar på din ”gratisanslutning”. Många företag i den här branchen gömmer också möjligheten till Opt Out långt ner i hierarkin för att göra det svårare för användaren att avregistrera i tid..

Många av de så kallade gratishotellen väljer en annan väg, eller använder sig av både den beskrivna metoden samt den som beskrivs nedan. De lägger in reklam på din webbplats. Något du inte kan styra över och det är inte säkert att du känner dig tillfreds med de annonser som läggs in. En del av dem kanske till och med har ett helt motsatt budskap mot vad din webbsida för fram och det kommer att minska din sidas trovärdighet och därmed också minska antalet besök, samt göra att hela ditt företag riskerar att få dåligt rykte.

Så vår rekommendation är att man som företag skall undvika att använda sig av gratis webbhotell. Som privatperson kan det kanske gå ann att lägga upp sin hemsida på ett gratis webbhotell, men som företagare måste man ha större kontroll över sin webbsidas innehåll och utseende än vad de flesta gratis webbsidor. erbjuder. Dessutom finns det webbhotell som erbjuder plats för runt 50 kronor i månaden och anser man att den kostnaden är för hög bör man nog allvarligt fundera över om man överhuvudtaget skall ha en webbsida.