Hur får jag min domän som mailadress

Hur man får sitt domännamn som sin mailadress är vad den här artikeln skall handla om och som du skall se är det mycket enkelt. Läs vidare och du kommer att förstå hur går det till.

När du köper en plats på en server för din webbsida kommer du också att få tillgång till ett antal mailadresser. Hur många, beror oftast på hur stort webbpaket du köpt. Om du inte köpt stor plats på servern rör det sig oftast om en till fem olika. Vissa serverföretag tillåter att man köper till extra mailadresser. 

Om din webbsida heter bageri1.se kommer alla dina mailadresser att sluta med @bageri1. Samma kommer din mailaddress att bli oavsett vilken toppdomän (.se, .com, .nu …) du valt. Sedan, om du tilldelats flera mailadresser kan du, för att förenkla ditt företags administrativa arbete välja olika prefix för dina olika mailadresser, till exempel (vi antar här att ni valt toppdomänen .se), info@bageri1.se, support@bageri1.se, kundservice@bageri1.se och så vidare. För att mail skall komma till rätt handhavande person eller avdelning på ditt företag. Tänk på att mailadressen skall ge en tydlig indikation om vart mailet skall gå för att i möjligaste mån förhindra merarbete med att skicka mailet vidare till rätt instans. Om ni tilldelas många mailadresser kan ni även ge medarbetarna egna adresser, till exempel arne.andersson@bageri1.se, eller arne.a@bageri1.se, men i första hand skall ni naturligtvis se till att ge tillgängliga webbbadresser till företagsspecifika behov. 

Det var möjligheterna, nu till det praktiska arbetet

När du loggat in hos din serverleverantör kommer du att se en länk eller flik till webbmail, eventuellt ligger den under en annan rubrik som heter dashboard, adminpanel, backoffice eller något annat. Det är till din webbmail inkommande mail till ditt företag ”@ bageriet.se” kommer, därför måste du nu gå in på din webbmail och skriva in vilka prefix företaget vill ha. Ett mail som skickas till ett prefix som inte registrerats kommer inte heller att tas emot.

När du registrerat företagets prefix kan du göra två saker, antingen skriva in en, eller flera mailadresser som mailet skall vidarebefordras till eller kopiera länken och dela ut den till de som skall ha rättighet att läsa dem.

Ett typexempel på webbmail är gmail. Du kan logga in till din gmail oavsett var i världen du befinner dig, eller vilken dator du befinner dig vid just för tillfället.

Ytterliggare en sak Din serverplats kommer troligtvis att erbjuda dig tre olika program för att använda när du skall läsa dina webbmail och det är också en inställning du måste göra. Det kvittar egentligen vilket av programmen du väljer, det är mest en fråga om att trivas med layout och design. Själva har vi fastnat för Squrriel, men det är som sagt mest en smakfråga.

Därmed hoppas vi att du fått förståelse för hur man får en, eller flera, mailadresser för sitt företag, samt vad webbmail är och hur man konfigurerar det så att mailen hamnar hos eller kan nås av rätt person.