Hur installerar man WordPress manuellt?

Många av webbhotellen som finns på marknaden har en så kallad one click installer för WordPress. Det innebär att du med ett knapptryck i deras kontrollpanel kan installera WordPress direkt. Om webbhotellet saknar denna funktion så behöver du installera WordPress manuellt. Detta är en guide där vi vägleder dig hur man går tillväga.

1. Ladda ner WordPress

Börja med att ladda ner WordPress (som en zip-fil) till din dator. Du kan välja att ladda ner WordPress på svenska eller om du vill ladda ner WordPress på engelska. Väljer du engelska kommer adminpanelen vara på engelska och väljer du svenska kommer adminpanelen vara på svenska. Klicka på Ladda ner/Download. En zip-fil laddas nu ner till din dator.

2. Packa upp

En zip-fil är en fil som komprimerat en mapp. Denna fil innehåller alla filer som används av WordPress. Börja med att packa upp/öppna filen. Vanligtvis gör du detta genom att dubbelklicka på den, eller genom högerklick och sen välja ”extrahera” eller ”packa upp”. När filen är uppackad klickar du dig in i mappen. Filerna du ser bör se ut ungefär såhär:

3. Ladda upp på FTP

Nu är det dags att ladda upp WordPress på ditt webbhotell. Använd en FTP-klient, förslagsvis FileZilla. Öppna klienten och anslut till med FTP-uppgifterna till ditt webbhotell. Du behöver en host (t ex ftp.webbhotell.se), ett användarnamn (t ex mindoman_se) och ett lösenord (t ex L053n0rd). Efter att du klickat på anslut ser du filerna för din hemsida. Vanligtvis syns en html-mapp där filerna ska ligga. Eller så syns din domännamns mapp:

Gå in i html-mappen eller domännamnets mapp. Ta upp fönstret där du har WordPress-filerna, markera alla filer och dra dem till din FTP-klient och släpp i mappen. Det går också att markera alla filer, högerklicka och klistra in i FTP-klienten. I t ex Filezilla går det att i den vänstra kolumnen gå till WordPress-mappen lokalt och föra över den vägen också:

Nu håller filerna på att föras över, när alla filerna har förts över är det dags att konfigurera WordPress databasanslutning.

4. Konfigurera och installera WordPress databas

När alla filer har förts över så syns följande:

Klicka på ”Då kör vi!” Du ska nu fylla i databasuppgifterna för din WordPress-installation. Dessa uppgifter hittar du vanligtvis i ditt webbhotells kontrollpanel under en flik som döpts till något i stil med databas eller MySQL. Du behöver ett databasnamn, ett användarnamn, ett lösenord och en databasserver. Servern brukar vanligtvis vara localhost.

5. Fyll i uppgifter för din WordPress-sajt

Nu är vi nästan färdiga. Nu ska du bara fylla i namnet för din hemsida, ett användarnamn, lösenord och om du vill att sökmotorer ska indexera hemsidan.

Grattis! Du har nu lyckats installera WordPress helt manuellt och kan börja arbeta med din nya WordPress-hemsida!