SSL-certifikat

I den här artikeln skall vi förklara vad SSL är och vilka anledningar det finns att skaffa det tillägget samt vad det kostar.

Datorvärlden och internet använder sig av mängder av förkortningar som kan verka helt omöjliga att förstå. Lika obegripligt blir det därmed att förstå nyttan av dem. Är det här något jag skall ha eller kan var utan? Vi skall reda ut begreppen och förklarar i den här artikeln vad SSL är och vad det innebär att ha det och vad det innebär att välja bort det.

SSL står för, Secure Sockets Layer, och vad innebär nu det? Jo, om vi tar en vanlig webbsida, vilken som, som inte har SSL installerat, så kan en hackare ta sig in och läsa, samt ändra informationen mellan din server och besökarens webbläsare, vilket naturligtvis inte är bra. Med SSL krypteras informationen mellan  servern och besökarens  webbläsare, för att först offentliggöras när den når  mottagaren. Därmed blockeras hackare från att läsa och/eller ändra innehållet. TSL, Transport Layer Security, är en uppdaterad och säkrare version av SSL.

Ok, men är det här något jag behöver för min webbsida?

Det beror självklart på vad du själv anser, men innan du fattar beslut om ja eller nej till SSL, TSL, bör du veta följande;

1. De sidor som inte har SSL, TSL kommer i adressfältet att ha adressen http://”min sida”. Medan de som har SSL, TSL kommer att ha adressen htttps://”min sida”. Det kvittar om besökaren skriver http, https, eller bara sidans namn, ”min sida”. Om besökaren skriver in din webbadress kommer de att komma till sidan ”https” om du har SSL eller TSL installerat på sidan.

2. De flesta sökmotorer, till exempel Google, rankar sidor som inte har SSL eller TSL lägre än de som har det, vilket innebär att din sida utan SSL, TSL kommer att hamna längre ner i sökresultatet.

3. Webbsidor som inte har SSL eller TSL installerat kommer i adressfältet för sidan att ha någon symbol eller text för att tala om att sökmotorn inte anser sidan som säker. Om vi tar Google som exempel, kommer texten ”Inte säker” att stå framför själva adressen. Det här får naturligtvis till följd att en del peroner väljer att avstå från att besöka sidan. Vilket i sin tur innebär att din satsning på att starta upp en webbsida delvis misslyckas på grund av att du inte når alla dina potentiella besökare.

4. Om du har en betalningsfuktion på din sida krävs det att den har SSL eller TSL installerat. Detta för att skydda din besökares personliga uppgifter, som till exempel, namn, adress, telefonnummer och bank- eller kort-uppgifter.  

 Vad kostar det då att få SSL eller TSL installerat?

Det beror på vilket webbhotell du väljer. Vissa webbhotell låter SSL, eller TSL följa med gratis, medan andra tar betalt för tjänsten. Om de tar betalt ligger kostnaden på svenska webbhotell normalt någonstans mellan 200 till 300 kronor per år som max. 

Vi hoppas att vi i och med den här redogörelsen över vad SSL, TSL  står för och vad det innebär att installera det eller att avstå har gett svar på dina frågor och varit en god hjälp för dig i ditt beslut beträffande din webbsida.